• TR ENG
Close

Forum İstanbul: AB-Türkiye İletişim Stratejileri’ (15 Mart 2008)

AB- Türkiye İletişim Stratejileri’ konulu konferans ve çalıştay 15 Mart 2008 tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Forum İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canevi’nin açılış konuşması ile başlayan konferansta Canevi, AB’nin Türkiye’nin geleceği için önemli bir yeri olduğunu, stratejik bir konuma sahip olan Türk gençlerinin de bu birliği anlamak için çaba sarf etmesi gerektiğini vurguladı. Yavuz Canevi’nin ardından açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Forum İstanbul Gençlik Platformu Başkanı Özlem Özgencil ise konuşmasında, Forum İstanbul Gençlik Platformu’nun 2023 Türkiyesi’ne ilişkin misyon ve vizyonlara değindi. Özgencil’in konuşmasının ardından “Türkiye’nin AB’ye Katılım Sürecinde İletişim ve Entegrasyon” konulu oturumla konferansa devam edildi. Bu oturumda Avrupa Parlamentosu Milletvekili Vural Öger, AB Çalışmaları Merkezi Başkanı Tunay İnce, TÜSİAD Brüksel Temsilcisi Dr. Bahadır Kaleağası ve Bahçeşehir Üniversitesi öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Özgür Ünal Eriş gibi değerli konuşmacılar, AB ile ilgili çalışmalarını, AB-Türkiye sürecini, nerelerde tıkandığımızı ve bundan sonra neler yapılması gerektiğini anlattılar. İşadamı ve Avrupa Birliği Parlamenteri Vural Öger “ Türkiye için gizli planlar yapılıyor, bizi oyalıyorlar, AB’ye falan gireceğimiz yok, diyenlere kanmayın, inanmayın. Bunun olabilmesi için ancak 27 ülkenin bize karşı olması gerekiyor. Böyle bir şey de mümkün değildir.” şeklinde konuştu.

“AB- Türkiye İletişim Stratejileri” konulu konferansın ikinci oturumu, Avrupa Parlamentosu Milletvekili Danışmanı Kader Sevinç, Koç Üniversitesi Yüksek Lisans öğrencisi Özge Birişik, Erasmus Programı değişim öğrencisi Aylin De Tapia ile devam etti. Bu oturumda Kader Sevinç, AB konusunda gençlerin bilgi edinmeleri gerektiğini ve bilgi eksikliğinin Türk gençliği tarafından yanlış anlaşılmalara yol açtığını belirterek Türkiye’nin çeşitli yerlerinde kurulmuş olan AB Bilgi Merkezlerini mutlaka ziyaret etmesleri gerektiğini vurguladı.

Değişim programlarının Türkiye’ye karşı yaratılan önyargıların kırılmasında büyük fayda sağladığını vurgulayan Özge Birişik ve Aylin De Tapia’nın ardından çalıştaylara geçildi.

 

Siyaset, gençlik ve ekonomi alanında gerçekleştirilen çalıştaylar da ekonomi alanında yapılan çalıştaya Bahadır Kaleağası, siyasete Kader Sevinç ve gençliğe ise Gülece Şenel ve Zeynep Karasu önderliğinde gerçekleştirildi. Hangi stratejiler izlenmelidir, gibi konular etrafında çözüm arayışlarını anlatan sunumlarla başlayan çalıştaylarda sunumların ardından hükümete ve toplumun geneline Forum İstanbul Gençlik Platformu olarak mesaj ve talepleri içeren sonuç bildirgeleri hazırlandı.